In de winterse kou van begin 1971 haalde ik op 18-jarige leeftijd mijn rijbewijs. Omdat ik als vakantiebaantjes bij de plaatselijke Citroën-dealer werkte en omdat de Lelijke Eend helemaal “in” was werd dat hem. M’n eerste auto. Niet helemaal naar de zin van m’n vader, die zag mij liever in iets degelijks rijden, een Volkswagen Kever of zoiets.

Binnen een jaar kwam die Kever er! Een VW 1302, die ik na een paar maanden en een rallycursus verder, keurig op z’n dak parkeerde. De vervanger was een VW1302 S met 1600 cc, en die werd al snel getuned: dubbele Weber, andere ontsteking, spaghetti-uitlaat, EMPI-velgen, Recarostoel, vier dikke Cibië’s voorop en wat je verder maar bedenken kon. Aan de Kevers heb ik veel plezier beleefd met rally’s, puzzelritten en als servicewagen voor de Bredase Autosportclub. De BAC. Vanwege studietijd moest de Kever toch weer het veld ruimen voor wat voordeligers: weer een Eend. Al met al ben ik Citroën 48 jaar trouw gebleven met allerlei modellen.

Tot in 2019. In dat jaar zocht ik een sportieve maar toch robuuste auto met wat hogere instap, automaat en die ook mijn leuke Eriba Troll caravan vlot zou kunnen meenemen. Ja, zoiets was ook wel beschikbaar bij mijn oude merk, maar de rationaliteit won het van de jaren trouw aan dat merk. Ook met mijn toenemende twijfel aan de kwaliteit en een dealer die al lang niet meer die Franse Joie de Vivre uitstraalde die ik zo bij dat merk vond passen.

Na een vakantie in Ierland met een huur-Golf automaat wist ik waar ik weer ten rade wilde gaan. M’n liefde voor Volkswagen laten herleven! Heerlijk reed die Golf en al bij Ierse Volkswagen dealers liet ik mij al voorlichten over de T-Roc. Wat een leuke stoere auto met vlotte lijn! Precies wat ik wilde. Terug bij de lokale dealer in de Krimpeneerwaard heb ik een prachtige witte T-Roc 1.5 TSI Sport met automatische bak gekocht. Wit met zwart dak en allerlei zinvolle opties. Met 150 pk ruim voldoende vermogen om lekker mee te komen in het verkeer en voldoende koppel om de Eriba Troll te kunnen trekken. En wat voelt deze auto degelijk aan! Helemaal naar mijn zin. Ik rijd hem nu met heel veel plezier zo’n anderhalf jaar.

Stiekem, heel stiekem gluur ik wel eens naar de T-Roc R met 300 PK en Akrapovic. Tja, je ben nu eenmaal auto-mannetje of niet.

Cees Vos uit Stolwijk

Pensionado met veel vrijwilligerswerk, 68 jaar.