Eriba

Zo zit je op een vrije vrijdagmiddag op te bank te mijmeren over weekendjes weg met de Eriba Touring caravan. Het is eind januari, dus toch maar even wachten.
Die liefde voor die rare caravans is eigenlijk al lang geleden ontstaan. Tegenover ons huis aan het Lissabonerfje stond een heel oude Eriba Touring Familia onder de carport. Die was van Rinus Klippel. En met Rinus ging Martijn Vos als kleine knul groente verkopen aan groenteboeren op de eilanden. Maar dat terzijde. Rinus wilde zijn Eriba wel aan mij verkopen, maar hij was niet goed. De Eriba. De liefde voor het bolletje met hefdakje is gebleven. Jaren later had collega Joyce Vermeer er eentje die ik kon uitproberen. Jeetje wat klein en dwars er in slapen beviel van geen kanten. Dus toch maar niet. Maar de liefde (voor de Eriba) bleef en tegen het einde van mijn huwelijk kon ik een Eriba Touring Troll 550 kopen. Net een paar weken oud en de eigenaar overleden. Doe maar niet zei Martijn en die was wijs genoeg om een goed advies aan zijn papsz te geven.
De hondensport was een excuus om er jaren later dan toch maar eentje te kopen. Een ouwetje, maar in prima staat. Nou, de paden op en de wegen in. Nu nog zijn de anekdotes bekend van de hondenclub die ik tijdens een weekendverblijf meerdere malen zonder stroom zette, omdat het ding kortsluiting maakte. Van het schoorsteenkapje wat op een andere hondenclub meters ver de lucht in vloog omdat de kachel niet aan wilde (en plots wel).
Een buitenkansje zag ik op Marktplaats: een veel nieuwer model. Een Eriba Touring 420 GT. Waarvan de eigenaar was overleden. Dat schijnt er bij te horen. Nou, die caravan heeft het geweten: opnieuw de paden op, de lanen in. Tot diep in Zwitserland.
En ook die heeft na een paar jaar het veld geruimd voor nieuwe een net-iets-grotere Eriba Troll 540. Trolly Mankebeen. Wat tijdens een vakantie kapot kon gaan, ging inderdaad kapot. Zo moest het zijn bij deze. Nu is er vorig jaar toch nog een nieuwe Eriba Troll 550 gekomen. Oude liefde roest niet en de aanhouder wint. Net zoals ik jaren geleden al wilde. Hopelijk blijft deze eigenaar er iets langer van genieten.