M’n wiegje stond in 1952 in een mooie woning aan het Burgemeester Le Fèvre de Montignyplein in Rotterdam-Hillegersberg. Een mooie buurt met een super chique straatnaam. Het duurde een hele tijd eer ik het foutloos kon schrijven. Hopelijk lukt mij dat nu beter.
Als ik als kind en jong adolescent mijn adres moet opgeven werd al snel een heel exclusief beeld gehangen aan onze woning op “het Pleintje”, zoals wij in het ouderlijk gezin het liever noemden.
Het Pleintje en ook de laan waren vernoemd naar de oud-burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Hillegersberg.
Gillis Johannis Le Fèvre de Montigny was burgemeester van Hillegersberg en Bergschenhoek van 1869 tot zijn overlijden in 1907. En z’n broer Johan Jacob Le Fèvre de Montigny was burgemeester in Haastrecht. Het zat in de familie!
Onlangs hoorde ik op de televisie de vertaling van de veel gebruikte naam Smit en het beroep waar die naam van afgeleid is. In het Frans is dat “Le Fèvre“. Nooit geweten! Mooi beroep, maar een vleugje van het chique verdwijnt toch wel. Misschien nog wel meer in de veronderstelde wetenschap dat een voorouder van deze nobele familie het beroep van smid uitoefende in het heel kleine Franse plaatsje Montigny bij Le Havre. De smid van Montigny!
Tegelijkertijd toch ook wel romantisch!